Welke soort vloer op vloerverwarming?
Vloerverwarming ideaal voor milieubewuste combinatie kennis van hout begrip voor de natuur Parket en vloerverwarming producten aangepast ervaren parketleggers houten vloer
Kan houten vloer op vloerverwarming?
Mits we rekening houden met de natuur.
Kom meer informatie over houten vloer en vloerverwarming vergaren:
Showroom in:
Waarom naar Fairwood voor houten vloer op vloerverwarming?
Echt hout juist ideaal voor vloerverwarming
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is een echte houten vloer juist goed te combineren met vloerverwarming. Het gespreide en geleidelijke verwarmingsproces dat vloerverwarming biedt, is namelijk ideaal voor houten vloeren.
Hout blijft namelijk stabieler wanneer het proces rustig en gelijkmatig verloopt in de ruimte. Dit maakt vloerverwarming een uitstekende keuze voor het verwarmen van een houten vloer.
RC waarde
De RC waarde staat voor warmte weerstand waarde.
Wil je je vloerverwarming als hoofdverwarming gebruiken, dan adviseren wij om een parketvloer (top-en ondervloer samen) te gebruiken met een Rc-waarde lager dan 0,13 [m²K/W]. Is je vloerverwarming in gebruik als bijverwarming dan kan je uitgaan van een Rc-waarde lager dan 0,18 [m²K/W].
Duurzame combinatie
Een houten vloer is een natuurlijk product met een zeer lage CO2-voetafdruk, vooral wanneer het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Daarnaast gaat een goede houten vloer een leven lang mee en kan deze meerdere malen worden geschuurd voor een volledig nieuwe uitstraling in een andere kleur of afwerking. Hierdoor is geen enkele vloer zo duurzaam als een echte houten vloer.
Bovendien heeft een houten vloer de eigenschap om warmte langer en beter vast te houden dan enig ander alternatief. Dit zorgt voor een behaaglijk warme ruimte zonder extra stookkosten. Als u kiest voor lamelparket met een dikte dunner dan 16 mm, heeft het ook lage RC-waardes (minder dan 0,1) en wordt de ruimte snel opgewarmd.
Milieuvriendelijke combinatie
In tegenstelling tot andere vloerbedekkingen die vaak geproduceerd worden in Azië en vol zitten met weekmakers, geeft echt hout geen schadelijke stoffen af in combinatie met vloerverwarming. Hierdoor hoeft u zich geen zorgen te maken over een ongezond leefklimaat in uw huis.
Bovendien wordt er op dit moment nog weinig gesproken over de afvalproblemen die ontstaan door het gebruik van kunststof vloerbedekkingen zoals laminaat, PVC en SPC. Deze bergen plastic zullen in de toekomst een groter afvalprobleem vormen dan de huidige problemen rondom kunstgrasvelden, die nu vervangen worden door echt gras. Met een echte houten vloer kiest u daarom niet alleen voor een gezond leefklimaat in uw huis, maar ook voor een milieuvriendelijke keuze op de lange termijn.
Kennis en begrip voor eigenschappen hout
Fairwood is een familiebedrijf dat is voortgekomen uit een houthandel en beschikt hierdoor over uitgebreide kennis en begrip van hout en de eigenschappen ervan, zoals het werken van hout door schommelingen in warmte en temperatuur.
Als leverancier van uw houten vloer is het onze taak om iedereen bewust te maken van deze natuurwet en onze producten aan te passen aan de combinatie van hout en vloerverwarming. Onze parketleggers hebben de vaardigheid om de houten vloer op vloerverwarming te leggen. Het is echter ook belangrijk dat u als gebruiker van de vloerverwarming en de houten vloer rekening houdt met het feit dat hout in sommige jaargetijden kan werken door schommelingen in warmte en temperatuur.
Er zijn verschillende producten die u kunnen helpen om de werking van het hout te beheersen, zoals een fidbox, een luchtbevochtiger en een hygrometer. Door alle betrokken partijen rekening te laten houden met de eigenschappen van hout, kan een houten vloer op vloerverwarming zonder problemen worden geplaatst en geniet u van een prachtige, duurzame vloer.
Producten geschikt voor vloerverwarming
Fairwood biedt houten vloeren aan die geschikt zijn voor vloerverwarming en we adviseren dan ook om te kiezen voor lamelparket van 16 mm of dunner. Deze lamelplanken hebben een RC-waarde lager dan 0,1, waardoor ze de warmte snel doorgeven. Het is echter van groot belang om te kiezen voor lamelparket met een berken-multiplex onderlaag om de levensduur van de vloer te verlengen en ervoor te zorgen dat de vloer vlak blijft. Een vlakke vloer slijt namelijk minder snel en kan vaker worden geschuurd.
Fairwood heeft ook hoogwaardige lijmen waarmee de houten vloer direct op de dekvloer met vloerverwarming kan worden gelijmd. Voor het zwevend leggen van de vloer op vloerverwarming bieden wij speciale folies die geschikt zijn voor deze toepassing.
Daarnaast hebben wij de eerder genoemde fidbox, luchtbevochtiger en hygrometer in ons assortiment. Deze producten helpen u de droge lucht in de gaten te houden tijdens vorstperiodes.
Aangesloten bij Parket en Vloerverwarming
Fairwood is een trots lid van “Parket en vloerverwarming”, een groot samenwerkingsverband van diverse bedrijven die betrokken zijn bij houten vloeren en vloerverwarming. Dit samenwerkingsverband omvat onder andere vloerverwarmingsproducenten, leveranciers van houten vloeren, lijmfabrikanten, lak– of oliefabrikanten en parketleggers.
Alle bedrijven binnen dit samenwerkingsverband hanteren dezelfde methoden, bijvoorbeeld voor de RC-waardes en legwijzen van houten vloeren. Dit zorgt voor een uniforme uitleg voor consumenten en helpt misverstanden en sprookjesverhalen over houten vloeren en vloerverwarming de wereld uit.
“Raadpleeg de experts en negeer de sprookjesverhalen over houten vloeren en vloerverwarming”
Onder welke vloersoort kunt u vloerverwarming hebben?
Stap 2
Zoals u heeft kunnen lezen hanteren wij bij het kopen van de vloer of de tafel een 6 stappen methode.
De 2e stap in deze methode is; Kaderen.
We bedoelen hiermee het vergaren van informatie, zodat u dadelijk een gefundeerde keuze kunt maken.
Een belangrijke vraag is daarom; welke soort vloer moet ik kopen om dadelijk zorgeloos op de vloer kan leven.
Zorgeloos t.a.v.
- kan de ruimte voldoende worden verwarmd?
- kan ik verwarmen en tevens een goed rendement bereiken?
- gaat de houten vloer niet krimpen of scheuren door de vloerverwarming?
Soort vloer • Vloerverwarming
Niet alle houten vloeren kunnen zomaar worden gelegd op vloerverwarming.
We moeten weldegelijk rekening houden met de natuurlijke eigenschappen van hout. De houtsoort, soort plank, R-C-waarde en de legmethode zijn daarom belangrijk.
De twee belangrijke eigenschappen waarmee we rekening moeten houden zijn;
- Hout werkt door schommelingen in warmte en vocht (relatieve luchtvochtigheid)
- Hout geeft warmte weliswaar helemaal door, maar vertraagd
“Lamelparket heeft een beter rendement op vloerverwarming dan PVC of plavuizen.
Hout houdt warmte langer vast, waardoor minder afkoeling plaatsvindt en dus minder hoeft te worden bijgestookt.”
Houtsoort
Planksoort
Welke soort plank kan er worden gelegd voor een houten vloer op vloerverwarming?
R-C waarde
Wat is R-C waarde en waarom is deze waarde van belang voor mijn vloer?
Legmethode
Welke houtsoorten?
Er zijn veel meer houtsoorten geschikt voor parket en vloerverwarming dan je zou denken. Ieder type hout heeft zijn eigen unieke uitstraling en karakter en reageert op veranderingen in temperatuur en luchtvochtigheid. De meest stabiele houtsoorten, die het minst reageren op deze veranderingen, zijn het meest geschikt om op vloerverwarming te leggen.
De eiken parketvloer is erg populair in Nederland en wordt als “zeer geschikt” beschouwd. Wil je een opvallender vloer? Tropische houtsoorten als merbau, teak, afzelia en kambala bieden veel kleur en zijn stabiel onder de juiste omstandigheden. Minder stabiele houtsoorten zoals maple, beuken, jatoba, en robijn zijn minder geschikt voor gebruik met vloerverwarming.
Wanneer u echter kiest voor een lamelplank kunnen minder stabiele houtsoorten zoals maple wel op vloerverwarming worden gelegd. De lamelplank bestaat immers voor 75% uit berken-multiplex en slechts 25% esdoorn.
De warmteweerstand van elke houtsoort varieert afhankelijk van de dikte. Hoe lager de warmteweerstand, hoe korter de opwarmtijd.
Welke soort plank?
Massieve houten vloer ca. 20 mm dik
Een massieve houten vloer is minder tot niet geschikt voor vloeren met daarin een verwarmingselement. Alhoewel hout wel alle warmte doorgeeft zal dit gepaard gaan met een aanzienlijke vertraging van de warmte-doorgifte. Tevens is het zo dat massieve vloeren meer gevoelig zijn voor werking van hout. Schommelingen in warmte en vocht zullen daarom eerder de oorzaak kunnen zijn voor scheuren, Dikke, massieve planken hebben een te hoge warmteweerstand en zorgen daardoor voor een groot rendementsverlies. (meer dan 0,13 [m²K/W]) Het is daarom beter om te kiezen voor parket met een maximale dikte van 16 mm bij de installatie op vloerverwarming.
Lamelparket ca. 10-16 mm. dik
U zult vrijwel bij alle parketwinkels te horen krijgen dat lamelplanken uitermate geschikt zijn om in een ruimte met vloerverwarming te leggen. Feitelijk klopt dit wel, echter er wordt nauwelijks aandacht besteed aan het soort lamelparket. U dient zich er namelijk van te vergewissen dat u een lamelparketvloer met een onderlaag van berken-multiplex wordt geleverd.
Berken multiplex zorgt voor
- Optimale doorgifte van warmte
- Perfect vlak blijven van de plank
Hoe vlakker de planken blijven door de jaren heen, hoe minder luchtkamers zich zullen vormen. Luchtkamers vertragen de doorgifte van de warmte. Andere onderlagen zijn of minder geschikt of zelfs helemaal niet geschikt.
Tapis houten vloer Ca. 14-16 mm. dik
Tapis is een dun plankje van ca. 6 mm. dik. Deze plankjes worden gelijmd en vernageld op een vooraf aangebrachte tussenvloer van eiken-mozaïek of spaanplaat, De totale dikte van de vloer mag niet dikker worden dan ca. 16 mm.
Wat is de R-C waarde van de vloer?
R-C waarde staat voor Warmte Weerstand Waarde.
Rendementstabel* met de Rc-waarde van houtsoorten, allen geschikt voor vloerverwarming. Wanneer tapis of bourgogne wordt gelegd op eiken mozaïek dan de Rc-waarde hiervan (=0,049 m2 K/W) erbij op tellen.
Hoe vloer leggen op vloerverwarming?
Vol verlijmen op dekvloer
De meest voorkomende methode voor het installeren van een houten vloer op vloerverwarming is een zo groot mogelijke hechting. De planken worden direct op de ondervloer gelijmd, zonder enige tussenlaag. Zoals u kunt zien, rust het volledige onderoppervlak van de plank op een laagje lijm. Omdat er slechts een dun lijmlaagje zit tussen de dekvloer met de verwarming en de plank is er sprake van een zo klein mogelijke R-C-waarde. Bovendien zijn er nauwelijks luchtkamers die de warmtedoorgifte zouden kunnen vertragen. Omdat de planken niet worden vernageld in de dekvloer zal er nooit sprake zijn van volledige hechting. De eventuele luchtkamers zijn echter slechts minimaal aanwezig.
Traditioneel leggen van tapis of bourgogne
Bij traditioneel leggen wordt er eerst een eiken-mozaïek of spaanplaat ondervloer gelijmd om de dekvloer. Op deze laag worden de individuele plankjes gelijmd en vernageld. Belangrijk bij deze manier van leggen is dat de totale dikte van de vloer niet dikker wordt dan ca. 14-16 mm. Bij een dikkere vloer zal de R-C waarde te hoog uitkomen. Omdat de plankjes naast gelijmd ook nog vernageld worden zal er vrijwel geen sprake zijn van luchtkamers.
Zwevend leggen
Het is mogelijk om een houten vloer zwevend op “floorheating” te leggen. Wel dient u gebruik te maken van een speciale onderfolie. Deze folie onderscheidt zich van andere folies door de perfecte doorgifte van de warmte. Wel dient u zicht te realiseren dat de planken van de vloer nooit geheel vlak zijn. Er zullen zich daarom altijd luchtkamers vormen. Dit zal enige vertraging kunnen geven in de doorgifte van de warmte. Wel wordt alle warmte doorgegeven, zodat u het niet koud zult gaan hebben. Ook wordt u niet geconfronteerd met veel hogere stookkosten. Het zwevend leggen van een houten vloer op vloerverwarming wordt meestal gedaan in ruimtes waar niet gelijmd mag worden (huurhuizen en appartementen met een 10dB geluideis). Ook wordt het gedaan door niet professionele leggers die de vloer zwevend willen leggen.