Prijs visgraatvloer? – Wat kost visgraatparket?
De vraag naar de kosten van een visgraatvloer wordt veel gesteld door klanten.
Om deze vraag te kunnen beantwoorden, is het essentieel om te weten welke specifieke visgraatvloer u voor uw woning in gedachten heeft.
Er zijn namelijk verschillende soorten visgraatvloeren beschikbaar. Elke optie heeft een specifieke invloed op de prijs van een visgraatvloer.
Opties die betrekking hebben op:
A. De legmethode
B. De samenstelling van de plank
C. De sortering
D. De afmeting
E. De afwerking
F. De randafwerking
Daarom is het verstandig om een op maat gemaakte offerte aan te vragen die aansluit bij uw wensen op het gebied van uitstraling en budget.
Voor een eerste indruk van de verschillende prijsklassen van visgraatvloeren kunt u onderaan op deze pagina’s links vinden naar de diverse soorten die Fairwood aanbiedt.
A. De legmethode
Een visgraatvloer kan op verschillende manieren worden gelegd
- 1. zwevend met kliksysteem
- 2. rechtstreeks gelijmd op dekvloer
- 3. traditioneel gelijmd vernageld op een tussenvloer
U kunt zich nu het volgende afvragen:
-Waarom kiezen voor de ene legmethode en niet voor de andere legmethode?
-Welke gevolgen heeft de gekozen legmethode voor de specifieke prijs visgraatvloer?
ad 1. zwevend leggen klikvisgraat
Bij zwevend leggen van een visgraatvloer worden de planken zoals de naam al zegt; in elkaar geklikt. Om het beste resultaat te krijgen raden wij aan de mes-groef verbindingen tevens nog te lijmen met een nadenlijm.
U kiest klikvisgraat bijvoorbeeld als u de vloer zelf wilt leggen. Het leggen van klikvisgraat is goed zelf te doen en u bespaart een flink bedrag uit. Ook als u het zwevend legwerk door een parketlegger wilt laten uitvoeren zullen de kosten wat lager liggen dan bij vol lijmen.
Een andere reden om te kiezen voor klikvisgraat is dat u de vloer later weer wilt meenemen of als u de vloer moet verwijderen wanneer u de woning weer definitief verlaat. Dit geldt vaak bij appartementen en huurhuizen.
Tevens is een belangrijke reden waarom iemand voor klikvisgraat kiest is wanneer de VVE eist dat u een certificaat van 10dB geluiddemping moet kunnen laten zien. Dergelijke certificaten kunt u niet krijgen op lijm, maar wel op een specifieke onderfolie.
ad 2. rechtstreeks lijmen op dekvloer
Ondanks het feit dat bovengenoemde klikvisgraat ook op vloerverwarming kan worden gelegd is rechtstreeks te lijmen van de planken op de dekvloer te prefereren. Holle plekken onder de planken zullen de warmte van de vloerverwarming immers veel slechter doorgeven. Het aantal holle luchtkamers wordt bij rechtstreeks lijmen sterk beperkt.
De kosten voor de lijm zullen overigens vrijwel net zo hoog zijn als de kosten voor de onderfolie. De prijs van de visgraatvloer zal hierdoor niet sterk worden beïnvloed.
De prijs visgraatvloer zal lager kunnen zijn bij deze methode dan de prijs visgraatvloer bij traditioneel leggen. De diverse planken kunnen namelijk al voor het leggen in de fabriek worden afgewerkt. Niet alleen is de afwerking in de fabriek goedkoper dan de prijs van het lakken of oliën in de woonruimte, de visgraatvloer hoeft ook nog niet eens worden geschuurd na het leggen. Een aanzienlijke kostenbesparing dus.
Ook kan er in veel gevallen worden afgezien van het extra egaliseren van de dekvloer. Deze extra kosten heeft u zeker wel bij het leggen van PVC-vloeren. De prijs van een visgraatvloer van echt hout komt hierdoor verrassend dicht bij de prijs van een visgraatvloer van PVC. Veel mensen realiseren zich namelijk niet dat er bij PVC-vloeren vaak nog aanzienlijke bijkomende kosten zijn.
Wanneer u daarom in een huis gaat wonen, waar u voorlopig wilt blijven wonen. Kies dan voor deze methode. De visgraatvloer ligt immers strak en zal niet of nauwelijks werking gaan vertonen. Dit geldt zeker bij een woning met vloerverwarming.
ad 3. traditioneel gelegde visgraatvloer; lijmen en vernagelen op tussenvloer
Bij het traditioneel leggen van een visgraatvloer worden feitelijk twee vloeren gelegd. Een stevige ondervloer van platen of van eiken mozaïek en dunne visgraatplankjes hier bovenop.
Elk plankje wordt vol verlijmd en vernageld op de ondervloer. Hierdoor krijgen we een strakke vloer met bijna 100% verlijming. De gaatjes van het vernagelen moeten nu worden gestopt. Plankje voor plankje. Na al deze handelingen wordt de visgraatvloer nog een aantal malen met verschillende schuurpapieren geschuurd. Pas op het laatst kan de parketvloer worden afgewerkt met olie of lak
U begrijpt dat deze handelingen door een ervaren professionele parketlegger moeten worden gedaan. Vakkundigheid is vereist. Bovendien is zoals u kunt zien deze manier van leggen erg arbeidsintensief. Vanzelfsprekend geeft dit een hogere prijs visgraatvloer.
Waarom kiezen mensen daarom toch voor traditioneel leggen?
Het visgraatparket kan met deze methode heel strak worden gelegd. Zelfs zonder vellingkanten, hetgeen sommige klanten graag willen hebben. Ook wordt deze methode nog veel toegepast wanneer een visgraatvloer met band en bies als randafwerking wordt gekozen.
B. De samenstelling van de plank
De verschillende legmethodes die hierboven zijn beschreven vereisen ook een ander soort visgraatplank.
Allereerst is er de zogenaamde klikvisgraatparket. Deze onderscheidt zich van gewone visgraatplanken door het ingenieuze en gepatenteerde kliksysteem. Dit kliksysteem van diverse randjes en hollingen zorgen ervoor dat de visgraatplankjes stevig in elkaar vast klikken. Als extra versteviging adviseren wij hier ook nog wat extra nadenlijm bij te gebruiken.
Een goede stevige verbinding is essentieel zodat u later geen opstaande randjes in de vloer gaat zien.
Let op: laat geen normale visgraatplankjes zwevend leggen met wat nadenlijm tussen de mes-groef verbinding. Na verloop van tijd zullen de randjes op kunnen gaan staan.
Ten tweede de visgraatplanken die rechtstreeks kunnen worden gelijmd op fermacell-platen of op de dekvloer.
Het betreft hier zogenaamde lamelplanken oftewel lamelparket. Dit zijn planken met een onderlaag en een toplaag van eikenhout.
De planken zijn rondom voorzien van een mes-groef verbinding en hebben een kleine micro-velling.
Bij rechtstreekst lijmen op een dekvloer met vloerverwarming raden wij ten zeerste een onderlaag van de plankjes van berken-multiplex aan.
Deze plankjes kunnen de warmte goed doorgeven en blijven mooi vlak. Ook op vloerverwarming.
Mogelijk is de prijs van lamelplanken met berken-multiplex ietsje hoger dan ander lamelparket, het extra gemak en de extra lange levensduur maken deze geringe extra prijs zeker te verantwoorden.
De totale prijs visgraatvloer zal hierdoor maar heel gering worden beïnvloed.
Bij de derde methode, het traditioneel leggen, worden zogenaamde tapis plankjes gebruikt. Dit zijn massieve plankjes hout van zo’n 7 mm. dikte. Ze worden niet uitgevoerd met mes-groef, maar hebben rechte kanten.
T.a.v. de prijs visgraatvloer kunnen we het volgende opmerken. De tapis plankjes zijn in de regel wat lager in prijs dan de lamelplanken visgraat. Alleen moet u wel bij tapis de kosten voor de extra ondervloer hierbij optellen. De materialen tapis en onderplaten samen zijn daarom duurder dan een lamelparket visgraat alleen.
C. De sortering
Bij visgraatvloeren onderscheiden we de volgende kwaliteiten:
- 1 Bis
- licht rustiek
- b-rustiek
- Vintage
Waarbij 1 Bis nauwelijks tot geen noestjes heeft, licht rustiek kleine natuurlijke noestjes en b -rustiek een grotere gestopte noest. In het algemeen geldt bij eikenhout; Hoe minder noesten hoe hoger de prijs.
Er zijn immers veel takken aan bomen, dus het percentage hout met takken is groter (dus noesten). De prijs visgraatvloer is daarom hoger bij noestvrije kwaliteiten.
Tevens is het zo dat de vraag naar de kwaliteiten met minder noesten hoger is. Een groot aantal klanten is immers van mening dat het visgraatpatroon de blikvanger moet zijn en zij willen niet afgeleid worden door de noestjes in de planken. Een hogere vraag bij een lager aanbod leidt tot schaarste. Waarbij schaarste weer leidt tot een hogere prijs visgraatvloer.
Een uitzondering hierop zijn de zogenaamde Vintage parketvloeren. Deze lamelplanken visgraat zijn juist gesorteerd op (open)noesten en scheuren. Alles op dit visgraatparket een oud uiterlijk te geven. Dit effect wordt nog versterkt door verouderingen die zijn aangebracht op het oppervlakte en de kanten. Het resultaat is een visgraatvloer die het karakter heeft en de sfeer van een vloer die al 100 jaar geleden is gelegd.
Het subtiel aanbrengen van de verouderingen vraagt veel werk. Zeker omdat het vaak handmatig aangebrachte verouderingen betreft. Deze extra kosten hebben vanzelfsprekend een effect op de prijs van de visgraatvloer.
D. De afmeting
Voor visgraatparket geldt meestal een vaste verhouding tussen breedte en lengte van de plank. Deze verhouding bedraagt van oudsher 1:5.
Tegenwoordig wordt om redenen van effectief houtgebruik of om een spectaculair effect te bereiken hiervan soms afgeweken.
Toch wordt voor de meeste visgraatvloeren nog steeds de oude verhouding gekozen.
De volgende volgende afmetingen worden in de markt het meest aangeboden:
Tapis:
70×350 mm. – 90×450 mm. – 100×500 mm. – 120×600 mm.
Lamelplanken visgraat:
70×700 mm. – 90×450 mm. – 120×600 mm. – 125x600mm. – 140×700 mm. – 150x700mm.
Klikvisgraat:
150×600 mm.
Vintage visgraat:
125×600 mm. – 160×800 mm.
Wanneer we maten van de visgraat zetten t.o.v. de prijs visgraatvloer, dan kunnen we stellen dat de grotere maten iets duurder zijn per m2 dan de smallere maten.
E. De afwerking
U heeft verschillende opties wanneer u kiest voor de afwerking. Deze opties hebben vanzelfsprekend invloed op de prijs visgraatvloer. Niet alleen op de prijs overigens, maar ook op het woongenot en de tijd die u aan onderhoud wilt besteden.
Olie met kleurpigmenten
Aan de lijnzaadolie kunnen we kleurpigmenten toevoegen. Door te mengen met de kleurpigmenten kunnen we de visgraatvloer krijgen in de specifiek bij uw interieur passende kleur. Ook doen we vaak (witte) kleurpigmenten toevoegen om toekomstige vergeling van de vloer zoveel mogelijk te verhinderen.
Deze afwerking is bij de aankoop van de vloer de goedkoopste optie. U kunt er zelfs voor kiezen om de olie zelf aan te brengen. Dit is gemakkelijk zelf te doen. Op de korte termijn daarom een zeer gunstig effect op de prijs van de visgraatvloer.
Om de vloer langere tijd mooi te houden vraagt de olieafwerking echter wel om een wekelijkse dweilbeurt met water en een beschermende vloerzeep. Dit geldt zeker op plekken waar veel gemorst wordt zoals een keuken. Ook moet u ermee rekenen dat de vloer na een aantal jaren (gemiddeld ca. 5-6 jaar) opnieuw in de onderhoudsolie moet worden gezet. Ook dit kunt u gemakkelijk zelf doen.
Aangezien extra handelingen en extra producten wel tijd en geld kosten, moet u dit voor de eerlijkheid wel mee calculeren in de prijs van de visgraatvloer op lange termijn.
Hardwaxolie
Voor hardwaxolie gelden dezelfde voordelen en nadelen als voor olie. Een hardwaxolie is niets anders dan een olie waar een beetje was aan is toegevoegd. Soms kan een olievloer (vooral bij donkere kleuren of houtsoorten) wat mat overkomen. Met hardwaxolie krijgt het visgraatparket wat meer glans en levendigheid.
Omdat hardwaxolie anders dan lijnzaadolie in 2 lagen moet worden aangebracht, zullen zowel de producten als de arbeid wat hogere kosten meebrengen. Dit heeft een negatief gevolg voor de prijs visgraatvloer.
Kleurloze lak; mat of satijn
Lak is een opliggende laag die de vloer bechermt voor water en vuil. Bovendien zijn de hedendaagse lakken dusdanig sterk dat de vloer pas na 12-16 jaar opnieuw hoeft te worden gelakt. Het mooie is dat wanneer u de vloer weer na deze periode laat lakken u bijna weer een nieuw vloer heeft.
Alhoewel een gelakte visgraatvloer bij de aankoop iets duurder is dan olie of hardwaxolie hoeft u er de volgende jaren nauwelijks tot niets aan uit te geven.
Heel fijn is het ook dat tegenwoordig door de watergedragen lakken ook plaatselijk reparaties aan de laklaag kunnen worden uitgevoerd. Bij plaatselijke slijtage of bij een ongelukige rare kras hoeft daarom niet meer de hele vloer te worden geschuurd en gelakt.
Kortom de aankoopprijs van een lakvloer zal iets hoger liggen maar op de lange termijn heeft lak een gunstig effect of de prijs van de visgraatvloer.
Olieprimer + Lak (=lak met een kleurtje)
Het grote voordeel van olievloeren is, dat we de visgraatvloer speciaal voor u in de door u gekozen kleur kunnen maken. Tegenwoordig kan dit echter ook met lak. Allereerst brengen we een olieprimer laag met het gekozen kleurpigment aan, vervolgens lakken we de vloer na met 2 lagen lak.
Alhowel lakvloeren al veel minder vergelen dan olievloeren, een lakvloer met een kleurtje blijft nog veel beter op kleur. Ook na een groot aantal jaren.
F. De randafwerking
Vind meer voordelige prijzen voor visgraatvloeren onbehandeld
- visgraatvloer eiken Licht rustiek 90x450 mm. onbehandeld - €43,95
- visgraatvloer eiken Licht rustiek 70x700 mm. onbehandeld - €45,75
- visgraatvloer eiken 1 Bis 70x700 mm. onbehandeld - €54,25
- visgraatvloer eiken 1 Bis 90x450 mm. onbehandeld - €49,75
- visgraatvloer eiken 1 Bis 125x600 mm. onbehandeld -- €55,95
- visgraatvloer eiken Licht rustiek 140x700 mm. onbehandeld - €52,50
- visgraatvloer eiken 1 Bis 140x700 mm. onbehandeld - €59,95
- visgraatvloer eiken 1 Bis 150x700 mm. onbehandeld - uitverkocht
- Vintage visgraat 125x600 mm. onbehandeld - €47,50
- Vintage visgraat 160x800 mm. onbehandeld - €50,50
Vind meer voordelige prijzen voor visgraatvloeren invisible
- visgraatvloer eiken licht rustiek 90x450 mm. ProGuard Blank mat gelakt €47,50
- visgraatvloer eiken 1 Bis 90x450 mm. ProGuard Blank mat gelakt - €53,50
- visgraatvloer eiken 1 Bis 125x600 mm. ProGuard Blank mat gelakt - €58,95
- visgraatvloer eiken 1 Bis 140x700 mm. ProGuard Blank mat gelakt - €62,25
- visgraatvloer eiken 1 Bis 150x700 mm. ProGuard Blank mat gelakt - €63,50
* Prijzen zijn per m2 incl. BTW af loods Tiel. Vraag altijd actuele prijs en beschikbaarheid aan. U kunt geen rechten ontlenen aan vermelde prijzen.
Prijs visgraatvloer? – Vergeet de legkosten niet
Tags